Middel 91@.jpg
blue selkie goud.png

Det glemte riket av Breiðafjörður


En gang løy det en stor by, kalt Galdraborg, midt i havet som nå er vannet i Breiðafjörður. Fra vidt og fjernt ville folk reise til Galdraborg, for det var kjent for sine healere. Byen blomstret lenge og på sitt høydepunkt ble det født to eller tre nye healere hvert år.


Ingen visste hvor kraften deres kom fra, men de kunne gro med hendene. De kunne føle at sykdommen løy i kroppen eller hodet, og de kunne akselerere legingen av såret betydelig nok til å redde folks liv. Magien til disse healerne var så sterk at den varte livet ut.


Men når det gjelder alle ting i livet, bør alt født en gang dø. Og så skjedde det at byen Galdraborg sakte begynte å synke ned i havet. Da vannet begynte å kreve landet, begynte helbredernes kraft å synke. Ikke bare ble de født sjeldnere, magien deres begynte også å bli mindre kraftig. Flere healere var nødvendige for alvorlig sykdom, og etter to eller tre tiår med helbredelse var magien deres utmattet og de måtte trekke seg.


Etter et par hundre år var Galdraborg en skygge av det den en gang var. De fleste av de storslåtte bygningene druknet ved sjøen, og bredden nærmet seg i landet. Nå skjedde det at etter 37 år uten ingenting ble den siste healeren født. De kalte henne Einrún, og i hennes hender løy bare nok magi for en helbredelse. Hun vokste opp til å være en høy ung kvinne med langt mørkbrunt hår som vinket nedover ryggen.


Da Einrún fylte 24 år, bestemte de siste innbyggerne i Galdraborg seg for å forlate byen, for den var på randen av å forsvinne under bølgene. Folket pakket alle eiendelene sine og samlet seg på skipene som skulle ta dem til hovedlandet, hvis de kunne starte et nytt liv.


Før hun forlot Galdraborg, gikk Einrún opp til fjæra. Kne-dypt i vannet, la hun hendene i havet og ga henne helbredende kraft til en eneste cel tang. Folket fra Galdraborg seilte til sitt nye hjem og Einrún levde et langt og lykkelig normalt liv.


Takket være hennes siste magi blomstret det en hel skog av tang nå i Breiðafjörður.


Mange år gikk og byen Galdraborg ble en legende fra fortiden. Men sagn eller ikke, frem til i dag, bruker menneskene som bor ved bredden av Breiðafjörður tang til helbredelse og foryngelse. En fjern skygge av de gyldne helbredelsesdagene, men likevel en å verne om.


Slutten.


INSPIRASJON

Denne historien dukket opp først på min personlige bloggside. Les det der: https://www.ellenwild.com/post/the-forgotten-kingdom-of-breidafjordur


Jeg fikk inspirasjonen etter å ha besøkt Sjávarsmidjan på Reykhólar på Vestfjordene på Island. Les mer om det her.

Middel 17.png