blue selkie goud.png
Middel 18.png

En stor del av tang på jorden vokser i tidevannsområdet. Dette betyr at de er om hverandre oversvømmet og utsatt for luft.

 

Kombinert med tøffe fysiske forhold som bølgebehandling, sterk direkte sollyseksponering og store temperaturendringer, får du et veldig stressende miljø.

 

For å overvinne og trives under disse omstendighetene, produserer tang et stort utvalg av forbindelser i seg selv.

 

Forbindelser vi også kan bruke for å bekjempe belastningene som vår egen hud må tåle i hverdagen når vi blir eldre.

Akkurat som i terrestriske planter består marine planter av primære metabolitter, slik som polysakkarider, proteiner og lipider. Disse er direkte involvert i vekst, utvikling og reproduksjon av organismen.

 

Polysakkaridene i tang har en sterk evne til å forhindre at huden mister kollagen og elastisitet. De har også høy vannholdighetskapasitet, noe som gjør den til en bedre fuktighetskrem og fuktighetskrem enn hyaluronsyre! På grunn av deres antiinflammatoriske og antivirale egenskaper hjelper polysakkarider i tang med å helbrede sår på huden raskere.

 

Tangfettsyrer har antiallergiske og betennelsesdempende aktiviteter og fungerer også som et mykgjørende middel som beskytter huden mot vanntap. På toppen av det inneholder tang mer flerumettet fettsyre enn terrestriske planter.

P1240472.jpg
IMG_0909_edited.jpg

Men det er hovedsakelig de sekundære metabolittene som er så ekstremt interessante for oss, spesielt fenolforbindelsene. Disse forbindelsene er opprettet i planteorganismen under påvirkning av økologiske interaksjoner og stressfaktorer og fungerer som forsvarsmekanismer, for eksempel mot UV-stråling.

 

De har et bredt spekter av biologiske aktiviteter, for eksempel antiinflammatoriske, antioksidante, antiallergiske, antivirale, antikreft, antidiabetiske og nevrobeskyttende egenskaper. Fenoler har også antimikrobiell og antibakteriell aktivitet med påvist effektivitet mot kviser.

 

En klasse innen polyfenolene er phlorotanniner, som bare finnes i brune tang. Florotanniner spiller en viktig rolle i å beskytte huden mot rynkedannelse og redusere melanogenese (mørke flekker og pigmentering). De har den unike evnen til å reparere hudskader fra forskjellige allergener.

 

På toppen av det har phlorotanniner en antioksidantkraft som kan være 10 ganger større enn askorbinsyre (vitamin C) og tokoferol (vitamin E).

Beskyttelse mot og helbredende skade fra UV-stråling er veldig viktig når du snakker om hudpleie, fordi det er en viktig bidragsyter til aldring av huden.

 

Mykosporinlignende aminosyrer (MAA) finnes i tang. Dette er UV-absorberende forbindelser som reduserer UV-indusert celleskade. Disse forbindelsene har også en høy antioksidant og fotobeskyttelsesaktivitet.

 

De unike pigmentene av tang fungerer som et skjold mot UV-stråling. Fucoxanthin, et pigment som finnes i brun tang, har en ekstraordinær antioksidantaktivitet, noe som gjør det ekstremt effektivt for å kunne undertrykke celleskader.

P1240488.jpg